Rólunk

Moonshine? Rock-pop? Bootleg?

moonshine /ˈmuːnʃʌɪn/

főnév (informális)
[észak-amerikai] tiltott desztillált vagy csempészett alkohol.
A név abból a hagyományból származik, hogy az alkoholt éjszaka, holdfénynél párolják, elkerülve ezzel a lebukást.

rock-pop /ˈrɑkpɑp/

főnév
a Tom Kondor’s Moonshine által játszott zenei műfaj és stílus meghatározása.
A zenekar által kitalált szó a „pop-rock” megfordításából származik, előre hozva és hangsúlyt fektetve az utóbbira [rock], s közben megtartva a nyitottságot [pop] más irányzatok felé.

bootleg /ˈbuːtlɛɡ/

melléknév
(alkoholtratalmú ital vagy hangfelvétel)
illegálisan terjesztve vagy értékesítve.#pl. “bootleg cassettes”

főnév
illegálisan rögzített zene, különösen élő előadásból.

Az egyedi Moonshine receptúra

Különféle műfajok szenvedélyes elegye a rock őszinteségével – a saját felfogásban játszott “rock-pop bootleg” egy kompromisszummentes, hiteles koncertműsor.

“Igazán csak az mondhatja el magáról, hogy megtalálta a valódi hangját, aki már szinte mindent kipróbált a zenében.” – vallja Kondor Tamás, a Tom Kondor’s Moonshine frontembere.

A banda hitelességének alapja az évek alatt kikristályosodott zenei nyelvből, hangzásból fakadó identitás: ez teszi egységessé a hihetetlenül színes repertoárt. Hangszerelés terén a gitárokra támaszkodnak, az erőteljes, energikus megszólalástól a szinte suttogó, meghitt líráig minden dal őszinte átéléssel és szenvedéllyel kel életre.

A Tom Kondor’s Moonshine nem egy szokványos cover band. A spontaneitás, a saját hang különösen fontos, mely által egyedi és utánozhatatlan élményt nyújtanak a közönségnek.

“Megválogatjuk, mi kerülhet a műsorba. Számunkra fontos, hogy valami eredetit adjunk a közönségnek. Ezt csak úgy érhetjük el, ha tökéletesen képesek vagyunk azonosulni azzal, amit játszunk.”

Az évek alatt kiforrott, több mint száz világhírű dalt felölelő, majd’ hat órányi műsor,  melynek nagy része akusztikus megszólalásban is hallható, kortól, nemtől, bőrszíntől, származástól függetlenül minden zenekedvelő számára tartogat élményeket. Ezt teszik teljessé Kondor Tamás saját, mesterien felépített és komponált dalai, amelyek tökéletesen simulnak a világ legnagyszerűbb számaiból álló műsorba.

Tom Kondor, a zenekar alapítója és frontembere

Kondor Tamás énekes, dalszerző, gitáros és billentyűs dalaiban mély bepillantást enged saját életébe, szerelmeibe, gondolataiba. Színházhoz fűződő munkái mellett – komponált musicalt, táncjátékokhoz zenét, dalokat, dalszövegeket – részt vett rengeteg zenekarban, kísért sztárokat, sőt még egy rockoperai szerep is gazdagítja zenei múltját. A Tom Kondor’s Moonshine-nal számára egy nagy álom vált valóra.

“Szerencsésnek mondhatom magam, mert számos formációt követően a sors végül összehozott azokkal az emberekkel, akiket a legjobb barátaimnak tarthatok, s velük játszhatom azon dalaimat, amelyeket eddig senki másra nem mertem rábízni.” – vallja meg őszintén.

A zenekar tagjai a legkülönfélébb zenei stílusokban tettek szert jártasságra, számos alkalommal ismert magyar előadók (Keresztes Ildikó, Majsai Gábor, Auth Csilla, Tóth Vera, Török Ádám) mellett is bizonyították képességeiket.

A Moonshinerek:

  • Tom Kondor – ének, gitár, billentyű, zeneszerző, dalszövegíró
  • Gyurácz Zoltán – gitár, vokál
  • Kusztor Gergely – basszusgitár, vokál
  • Czetter Gábor – dobok

Moonshiner partik

Bár a sokadik covid-hullám elvonultával a nyilvános koncertek is visszatértek, a titkos, exkluzív parti a banda védjegyévé vált. A repertoár egy kis különleges darabját csakis ezeken a partikon, Gin Mill-eken, Booze Cruise-okon, Blind Pig Partikon, Juice Joint-okon fedi fel a banda, ahová csak meghívottak juthatnak be. Mivel fontosnak tartják a közönséggel való közvetlen és személyes kapcsolattartást, így nem lehetetlen dolog bejutni egy TKM Moonshiner partira. S hogy mikor lesz a legközelebbi? Titok!

Amit csak a barátaik tudnak róluk

„Szombathely legbénább zenekara vagyunk…” – hangzott el Tamás, a frontember szájából – lévén kerekesszékes zenész – a helyi mozgáskorlátozott egyesület jubileumán. Nem mondhatjuk, hogy osztatlan sikert aratott a poén a kissé merev hallgatóság között, később szerencsére értő fülekre talált a vicc, gyakran halljuk vissza.

Kuszi a nem-szabadidejében műtárgyakat restaurál.

Zoli nagyon tud angolul, és nem fél használni se.

Czettó motorozik…

Tamás kalapokat gyűjt.

Kuszi kutyájáról egy híres énekesnő kapta a nevét: Shakira.

Zoli már maratont is futott. Kétszer.

A srácok gyakran komoly dolgokról is vasi tájszólással beszélnek. Már ha úgy tartja kedvük.

Ha megkérdezed őket, hogy “na, megjöttetek?” azt fogják válaszolni, hogy “nem hát!”

Gyakori dialógus tetszőleges TKM taggal: 
– Valahol találkoztunk már… Ugye? – kérdezi egy ismerős arc
– Igen, a Sipőcz Rock Band-del jártunk már itt. – válaszolja [tetszőleges tag]
– A Lord legyen veled, Testvér!
– […]
Ugyanis mindannyian bejártuk az országot Sipsi zenekarával.

Kuszi a basszusgitár mellett herflizik is.

A Moonshine elődjének számító Tom Kondor Band első koncertje dobos nélkül zajlott.

Játszottak már lakodalomban is. Kétszer.

Tamás lakása sok évvel ezelőtt frekventált találkahely volt helyi zenészek, és egyéb művészek számára, ahol fermentált italok fogyasztása, és vízipipák pöfékelése mellett köttettek ismeretségek, vagy születtek új művek, ötletek. Azok voltak ám az idők…!